«Ιστορίες του Νόστου»

Το βιβλίο «Ιστορίες του Νόστου» είναι το πρώτο που εκδόθηκε από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ τον Οκτώβρη του 1995.

Ύστερα από συνάντηση με την Αλκη Ζέη και με την παρακίνηση της δασκάλας τους Κατερίνα Τρέμη αποφασίστηκε από μια ομάδα μελών της θεραπευτικής κοινότητας να έρθουν κοντά στο χαρτί και το μολύβι και να εκφράσουν αυτό που ένιωθαν. Στόχος των μελών της ομάδας ήταν να δημιουργήσουν και να γεμίσουν με νέα και καθαρά πράγματα τη ζωή τους.

Την επιμέλεια του κειμένου την έκανε η Κατερίνα Τρίμη, τις εικόνες του βιβλίου επιμελήθηκε η εικονογράφος Γιούρι Κουμάντα και την μακέτα η γραφίστρια Φλωρίτα Αλεξιάδου.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

“Το Παλαιοπωλείο”

Το βιβλίο «το Παλαιοπωλείο» είναι το δεύτερο που εκδόθηκε από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ το 1996.

Τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας συνεργάστηκαν με στόχο τη συγγραφή ενός μικρού μυθιστορήματος, που θα εκτυλισσόταν μέσα σε ένα παλαιοπωλείο όπου το καθένα τους θα αναλάμβανε να «αντιπροσωπεύσει» μια αντίκα ή ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Τα μέλη κλήθηκαν όχι μόνο να μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στο χαρτί και να κάνουν ένα ξεκίνημα για μια πιο άμεση επαφή με το γραπτό λόγο, αλλά και να συνδέσουμε τα κείμενα τους σ’ ένα ολοκληρωμένο σύνολο, όπου το καθένα του θα έβαζε το προσωπικό του στοιχείο.

Την επιμέλεια του κειμένου την έκανε η Κατερίνα Τρίμη, τη μακέτα του εξωφύλλου η Κάτια Ρίσκα, την εικονογράφηση ο Βαγγέλης Λαζαρίδης και η εκτύπωση έγινε στο «Σχήμα & Χρώμα», λιθογραφική μονάδα του ΚΕΘΕΑ.

 

 

“Πορεία Ανατολική”

Το βιβλίο «Πορεία Ανατολική» είναι το τρίτο που εκδόθηκε από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ το 1998.

«Κάθε μέρα, κάθε ώρα νιώθουμε διαφορετικά. Άλλοτε γελάμε και άλλοτε κλαίμε. Κάποιες φορές είμαστε θυμωμένοι και κάποιες άλλες με την ψυχή γλυκαμένη, με την αίσθηση πως αγαπάμε ό,τι βρίσκεται και ό,τι ζει γύρω μας.

Αν προσπαθήσουμε όλα αυτά τα συναισθήματα να τα αναλύσουμε, να τα εξηγήσουμε, θα χάναμε ίσως την ουσία. Γι’αυτό καθίσαμε να γράψουμε ο καθένας την ιστορία του και όλοι μαζί την ιστορία μας. Μια ιστορία της οποίας τα συμβάντα είναι φανταστικά, συχνά εντελώς εξωπραγματικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ψεύτικα…

…ανακαλύψαμε μια νέα σχέση με τη πένα, ένα νέο δρόμο έκφρασης και συχνά εκτόνωσης. Και όλοι είδαμε καθαρά πως είχαμε κρυμμένες μέσα μας δυνατότητες, που ποτέ πριν δεν είχαμε αληθινά πιστέψει.»

Την επιμέλεια του κειμένου την έκανε η Κατερίνα Τρίμη, τη μακέτα του εξώφυλλου η Άντα Μονογιού και τη καλλιτεχνική επιμέλεια του εντύπου η Χριστίνα Μιχαηλίδου

Το βιβλίο τυπώθηκε με την ευγενική χορηγία της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

«Η Αρχαιολογία του Χθες»

Η επίσκεψη ενός αρχιτέκτονα στη θεραπευτική κοινότητα και η προβολή φωτογραφιών με την αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του λευκώματος «Η Αρχαιολογία του Χθες».

Το λεύκωμα παρουσιάζει τη δίχρονη δουλειά των μελών της ομάδας φωτογραφίας, που στα πλαίσια της κατάρτισής της αναζήτησε το φωτογραφικό της θέμα στα παλιά εργοστάσια -βιομηχανικά ερείπια του Πειραιά. Στο λεύκωμα καταγράφονται και διασώζονται τα μνημεία της βιομηχανικής μας κληρονομιάς ειδομένα από τη ματιά των μελών της θεραπευτικής κοινότητας.

Το λεύκωμα τυπώθηκε σε 2000 αντίτυπα το Μάιο του 2001 και επανεκδόθηκε το 2005. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.

Τα παραθέματα στην αρχή κάθε κεφαλαίου είναι από το βιβλίο «Η ποιητική του Χώρου» του Gaston Bachelard σε μετάφραση Ελένης Βέλτσου & Ιωάννας Δ. Χατηνικολή, εκδόσεις Χατζηνικολή 1982.

«Πρόσφυγες…μια συνάντηση»

Οι εξελίξεις των γεγονότων μετά από το Σεπτέμβριο του 2001 και η θλιβερή επικαιρότητα του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτέλεσαν την αφορμή για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ να δημιουργήσουν το λεύκωμα «Πρόσφυγες…μια συνάντηση».

Τα μέλη της θεραπευτική κοινότητας, μία ομάδα ανθρώπων που έχουν ζήσει καιρό στο κοινωνικό περιθώριο, ως χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που έχουν βιώσει τον κοινωνικό ρατσισμό κατάφεραν να επανατοποθετηθούν σε προηγούμενες εμπειρίες τους και μέσα από νέες διεργασίες να διαμορφώσουν καινούργια πρότυπα συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το λεύκωμα αυτό μιλάει για τη θέληση για τη ζωή και για την εμπιστοσύνη. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και απόδειξη της δύναμης να εμπιστευόμαστε, να γνωρίζουμε, να ξεπερνούμε προκαταλήψεις. Αποτελεί ένα δείγμα της νέας ταυτότητας των παιδιών που το δημιούργησαν.

Τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες είναι αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μελών της θεραπευτικής κοινότητας που πραγματοποίησαν τις λήψεις. Περιγράφουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννήθηκαν από τη συνάντηση, τη γνωριμία, την αλληλεπίδραση με τους προσφυγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.