Ο Δρόμος προς την ελευθερία 

Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ λειτουργεί από το 1993 και αποτελεί την τελευταία φάση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στόχος του είναι η ομαλή και σταδιακή επανένταξη των μελών στο κοινωνικό σύνολο καθώς και η κοινωνική τους δραστηριοποίηση.

ΕΠΑΝ

Απευθύνεται στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τη Θεραπευτική Κοινότητα, την κύρια φάση θεραπείας της Ανοιχτής Δομής Υποστήριξης αλλά και σε όσους παραπέμπονται από την Ομάδα Διαχείρισης Υποτροπών του Κέντρου Ενημέρωσης Πειραιά.

Πρόκειται για μια ανοιχτή μη ιεραρχική δομή που μπορεί να υποστηρίζει ανθρώπους στην αυτονόμηση, στην κοινωνική τους ένταξη και δραστηριοποίηση, στην επαγγελματική τους κατάρτιση και εκπαίδευση προκειμένου να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά τη θεραπευτική διαδικασία απεξάρτησης.

ΕΠΑΝ2 ΕΠΑΝ4

Στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης δίνεται έμφαση στην κοινωνική ομαδική και ατομική δράση έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν ερεθίσματα, τα οποία τους βοηθούν να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνική καλλιέργεια, να ενισχύσουν το κοινωνικό τους δίκτυο ώστε να είναι τελικά ενεργοί πολίτες.

ΕΠΑΝ3

Διαθέτει κτίριο με ξενώνα δυναμικότητας 25 ατόμων, όπου στεγάζονται, μέχρι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία που θα τους επιτρέψει να αυτονομηθούν και να διαμείνουν σε δικό τους σπίτι.

 

Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης είναι:

  • Ψυχική απεξάρτηση και σταθεροποίηση της προσωπικής αλλαγής και εξέλιξης
  • Διαχείριση κρίσεων και πρόληψη υποτροπής
  • Διευθέτηση ιατρικών, νομικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων
  • Υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επαγγελματική κατάρτιση, την πιστοποιημένη εκπαίδευση και την ένταξη στην αγορά εργασίας
  • Επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την οικογένεια
  • Κοινωνική δραστηριοποίηση και κοινωνική ένταξη
  • Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου

KEKOEP1

Τα μέλη εκπαιδεύονται για να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία, να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες της ζωής τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο κοινωνικός περίγυρος.

Το Κέντρο υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή με ομαδική και ατομική συμβουλευτική, ομάδες ψυχοθεραπείας, συνεδρίες και σεμινάρια πρόληψης της υποτροπής και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Κέντρο.

Η Επανένταξη διαρκεί περίπου 16 μήνες, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χωρίζεται σε 3 φάσεις:

  • Φάση Υποδοχής (περίπου 4 μήνες)

Τα μέλη ακολουθούν ομαδικό πρόγραμμα και συνήθως διαμένουν στον ξενώνα του Κέντρου.

  • Α φάση κοινωνικής επανένταξης (8-10 μήνες)

Στην Α΄ Φάση, το μέλος επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που προσλαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον. Την περίοδο αυτή στόχος η αυτονόμηση σε επίπεδο χώρου διαμονής, οικονομικής διαχείρισης και οργάνωσης της καθημερινότητας του. Επιπλέον η δημιουργία κοινωνικών και άλλων σχέσεων στον εργασιακό χώρο, στην περιοχή διαμονής, στο χώρο εκπαίδευσης κτλ.

Επίσης στόχος είναι η πρόληψη και διαχείριση ή αποφυγή καταστάσεων, στις οποίες νιώθει ευάλωτος και είναι επικίνδυνες για την υποτροπή του. Επιδιώκεται παράλληλα ο εθελοντισμός η κοινωνική δράση.

  • Β φάση κοινωνικής επανένταξης (2-4 μήνες)

Όπου επιδιώκεται η σταθεροποίηση αλλαγών του, στη διαχείριση των σχέσεων που έχει ήδη δημιουργήσει (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι, σύντροφοι, εργασία).

Τέλος ακολουθεί η Φάση μετά – παρακολούθησης  (12 μήνες).

Στη φάση του αυτή δίνεται βάρος στην αυτονόμηση του μέλους και την προετοιμασία αποχωρισμού από το ΘΠ.

Ιδιαίτερη σημασία, μέχρι την αποφοίτηση από το πρόγραμμα, δίνεται στην επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική αποκατάσταση, την αποχή από οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά και την αποχή από τη χρήση ουσιών που αποτελούν προϋποθέσεις ολοκλήρωσης και βασικό παράγοντα πρόληψης υποτροπής.

ΕΠΑΝ5

Επικοινωνία:

Ευπλοίας 32, 18537 Πειραιάς
Τηλ.: 210 4227570, 210 4227960

Φαξ: 210 4227969

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.