ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΖΩ-ΓΡΑΦΗ-ΦΩΣ»

εικαστική έκθεση του Γιάννη Δημητράκη

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2012

Με την ατομική έκθεση ΖΩ-ΓΡΑΦΗ-ΦΩΣ του Γιάννη Δημητράκη, η τέχνη γίνεται άλλη μία φορά το «όχημα» για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών και την ενίσχυση της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης.

Η ζωγραφική, οι κατασκευές και τα videos από εικαστικά δρώμενα που έχει κατά καιρούς δημιουργήσει ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης θα εκτεθούν στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού συνδέσμου (Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, τηλ.210 3606231), με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ για την ενίσχυση των σκοπών του.

Δράσεις σαν και αυτή αποδεικνύουν ότι η τέχνη είναι ένα προνομιακό μέσο για να συναντηθούν το εγώ με το εμείς, να αρθούν η προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να έρθουν στην επιφάνεια αισθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Διάρκεια έκθεσης: 2 – 8 Απριλίου 2012
Εγκαίνια: 2 Απριλίου, 8 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή, 10 π.μ. – 1 μ.μ. & 6 – 9 μ.μ.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ.

Χορηγοί Εκδήλωσης:

Χορηγοί Επικοινωνίας Εκδήλωσης:

 

 

Σχόλιο του Μάνου Στεφανίδη για τον Γιάννη Δημητράκη

Γράφει ο Στρατής Δούκας στο «Βίο ενός αγίου» αναφερόμενος στον Γιαννούλη Χαλεπά: «Μια δυνατή, ασυνήθιστη πνοή, καλλιτεχνικής ζωής και δημιουργίας φυσά από μέσα του και μας συνεπαίρνει. Ένα οπτασιακό φως περιβάλει το έργο του καθώς αγρυπνεί σε στάση εποπτείας αγνώστου κόσμου. Οι στερνές του συνθέσεις, γύρω στο 1930, που λύνουν έναν εφιάλτη, θα υποβάλλουν πάντα στη μυστική ψυχή του ανθρώπου και του λαού που είναι δεμένος, την ηδονή και τη δύναμη της ζωής…». Ο ίδιος πάλι έγγραφε για τον καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μόλλα: «Ήταν ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης. Σεμνός, ακέραιος ,ασυμβίβαστος. Η προσωπικότητα του ακτινοβολούσε. Έτσι που άρχιζε να μιλάει πίσω από τον μπερτέ, μάγευε και πειθαρχούσε κάθε ακροατήριο. Άνθρωπος με μεγάλες αντιθέσεις, τόλμες και φόβους. Μπορούσε να σταθεί αγέρωχος μπροστά σ` ένα εκτελεστικό απόσπασμα ή να τρομάξει από ένα ποντίκι…». Ιδού, λοιπόν, κι άλλος ορισμός του καλλιτέχνη εκτός απ` αυτόν του μάρτυρα-πολεμιστή, εκείνος που έχει τόλμες αλλά και φόβους. Και, μάλιστα, συνδυάζοντας λαϊκότητα και πρωτοπορία.

Ο Γιάννης Δημητράκης με την αγάπη του για τα παραμύθια- σχέδια και τις εικόνες-μουσικές είναι ένα ευαίσθητο όσο και σπάνιο δείγμα δημιουργού που συνδυάζει λαϊκότητα και αβαντγκαρντισμό. Δύσκολα πράγματα. Τ` άλογα του τρέχουν σε ασβεστωμένους τοίχους ή σε όνειρα ενώ οι ιππείς του βρίσκονται τόσο στα σύννεφα όσο και στα έγκατα της γης. Τα μαύρα του ασημίζουν χαρμόσυνα, παραμένουν όμως μαύρα.

Το θέμα βέβαια είναι εμείς τι κάνουμε. Τρέχουμε ζαλισμένοι πίσω από τους δήθεν και τον επικοινωνιακό ορυμαγδό τους ή χαζεύουμε τον αφαλό μας περιμένοντας να τον καύσει, αλλά να μην τον κατακαύσει, το άκτιστον φως, σαν τους Ησυχαστές. Δηλαδή να ησυχάσουμε στη μικροαστική βολή μας ή να βάλουμε εναντίον κάθε σταθερού και κινούμενου στόχου μήπως και κάτι ξεκουνηθεί. Αφήστε που είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας να τα περιμένουμε όλα από τους περιδεείς και ολίγιστους πολιτικούς μας οι οποίοι είναι ακριβώς ό,τι πρέπει να είναι. Βρίσκονται δηλαδή εντός όλων των τρεχουσών προδιαγραφών. Σαν δεξιοί οι εκσυγχρονιστές, σαν εκσυγχρονιστές οι δεξιοί. Τιμιότεροι πάντως προσώρας. Πήξαμε, τέλος, στις παρομοιώσεις στις λεκτικές εικόνες, αλλά καμιά μεταφορά στον ορίζοντα, δηλαδή εκείνο το σχήμα του λόγου που δημιουργεί, μαζί με την, πιο συντηρητική, μετωνυμία, τις αληθινές ρήξεις. Αφήστε που μια έντιμη συντήρηση θα μπορούσε να είναι η επανάσταση του μέλλοντος. Γιατί είπαμε, το μέλλον μας είναι αμετάβλητο! Ο Γιάννης Δημητράκης το ξέρει καλά και για αυτό ζει, σαν τον Γκύζη, ονειρευόμενος.

Ο Γιάννης Δημητράκης γεννήθηκε το 1958 στην Παιανία Αττικής όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών (1980-1986) με δασκάλους του Δ Κοκκινίδη, Δ Μυταρά, Β. Δημετρέα και Θ. Εξαρχόπουλο. Από το 1978 έχει παρουσιάσει 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Από το 1981 είναι καλλιτεχνικός επιμελητής των εκδόσεων Μπιλιέτο.

Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ιδρύθηκε το 2001 από ευαισθητοποιημένους γονείς παιδιών που βρίσκονταν σε διαδικασία απεξάρτησης. Στόχοι του συλλόγου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, καθώς και η προβολή και η ενίσχυση του έργου που επιτελούν τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τη δυτική Αττική και τα νησιά του Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

  • τον Πρόεδρο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ κ. Κοσμά Βεκρή, τηλ. 6944462398

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.