Παρουσίαση του εικαστικού έργου “Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;) στα προσφυγικά της Νίκαιας” από το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

Με αφορμή τηνεπέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Νέας Κοκκινιάς (σημερινής Νίκαιας), το ΚΕΘΕΑ Νόστος παρουσιάζει το εικαστικό έργο/μακέτα: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;;;) στα προσφυγικά της Νίκαιαςτην Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 18.30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος – πλησίον της στάσης Μετρό ΝΙΚΑΙΑ).

          Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή διαστάσεων 2 × 1,5 μέτρων, η οποία αποτυπώνει μία προσφυγική γειτονιά της Νίκαιας, που διασώζεται μέχρι και σήμερα. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ που συμμετείχαν στο δημιουργικό εργαστήριο τoυ Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης με έδρα τον Πειραιά, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το δημιουργικό Εργαστήρι δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ να οργανωθούν σε ομάδες ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής δημιουργώντας ομαδικά ή ατομικά έργα και να συμμετέχουν στην υλοποίηση project με σκοπό την έκθεσή τους αποσκοπώντας στην πνευματική τους καλλιέργεια και την κοινωνική τους επανένταξη.

          Ως στόχος του συγκεκριμένου project, εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση των μελών, είναι η καλλιέργεια του σεβασμού στην διαφορετικότητα μέσω της επαφής με την ιστορία των προσφύγων. Η εμπειρία με την προσφυγιά στη Νίκαια και τις ανάγκες των ξεριζωμένων, αποδεικνύεται δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω των πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη και του ξεριζωμού χιλιάδων ανυπεράσπιστων συνανθρώπων μας που ενδεχομένως καταλήξουν στη χώρα μας.

Ομιλητές θα είναι:

  • Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ: “Η στρατηγική για τη διάσωση της προσφυγικής κληρονομιάς της Νίκαιας”
  • Χαρ. Πουλόπουλος, Καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Δ.Α.: “Το παρόν του παρελθόντος και του μέλλοντος”
  • Ανδρέας Κρεμμύδας, Υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ Νόστος σε Διάλογο με τους δημιουργούς του έργου: “Η δημιουργικότητα ως θεραπευτικό μέσο απεξάρτησης”
  • Γιώργος Ζαφειριάδης, Εικαστικός Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης

Συντονίζει: Νίκη Παπαρίδη, Νομικός

          Στην εκδήλωση θα προβληθεί, επίσης, βίντεο από το project “Προσφυγικό 1922-2022: Ετεροτοπίες και ετεροχρονίες”, που αναπαριστά τους βιωμένους χώρους με αφετηρία τις προσφυγικές κατοικίες της Νίκαιας, καθώς και έκθεση φωτογραφίας για τους άστεγους του Πειραιά και έκθεση ζωγραφικής με προσωπογραφίες από σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος. Σημαντική ήταν η συνδρομή του Εργαστήριου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα τεχνικά ζητήματα και την κοινωνιολογική προσέγγιση του έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.